Dré's BBQ Blog

Welkom op de blog van Dré's BBQ, waar we maandelijks heerlijke BBQ recepten en inspiratie delen met iedereen, van beginners tot ervaren grillmeesters! Meld je aan om op de hoogte te blijven.

Recept van de Maand: Broodje sparerib (Mc Rib)

Broodje sparerib.

 

Vrijdag, wakker worden op een regenachtige morgen en even aan het overdenken wat weer eens lekker zou zijn om te maken dit weekeinde. Ik kom zelf uit de periode dat we de Mac greek en Mac sparerib hadden. Marcel van Nasq heeft de mc rib pas nog gemaakt dus de keuze was simpel deze keer. Lekker een broodje sparerib met wat coleslaw, meer hoeft het niet te zijn.

 

Sonia van Place2meat benaderd en natuurlijk hadden ze nog mooie ribben. Daar aangekomen waren ze zeker een 50 Kg aan het verwerken dus ik had keuze zat. 2 mooie ribben uitgekozen en nog wat meer andere mooie stukken vlees. Ik kan me nooit inhouden als ik daar ben 😊.

 

Zaterdag morgen op tijd de ribben op tijd eruit gehaald zodat ze wat kunnen opwarmen. Ik ga deze voor een uurtje of 3 roken en bij 70 graden inpakken met slagers papier. Ik begin met het verwijderen van het vlies en ze verder klaar te maken voor de rub. Ik steek alvast de Burnhard Flint aan, en na het opwarmen zet ik deze op 120 graden Celsius.

 

De Rub is gebaseerd op een variant die Roel Westra (pitmaster X) mij eens heeft getoond. Het is een klassieke BBQ rub met wat extra toevoeging van Kaneel. Ik gebruik als binder Mayonaise en rub daarna de ribben in. Ik begin met de onderkant eindig met de bovenkant. Onderdeel van het roken is het sprayen. Dit doen we vanaf het moment dat de rub vast zit en ingedroogd is. Deze maak ik van een combinatie appelazijn, water, en Jack daniels Tennesee fire. Ik spray in totaal 3 keer en elke keer wacht ik weer tot de rub opgedroogd is. Na een 3 uur roken is de kern temperatuur een 70 graden en ik haal de ribben er vanaf om ze in te pakken.

 

Ik snijd wat plakjes roomboter af, plaats de rib op een stuk slagerspapier en na het toevoegen van de boter wikkel ik deze in.

 

Nu kunnen ze terug op de Flint. Ik draai deze een standje hoger op 135 graden Celsius. Tussendoor maak ik de koolsla. Nu is het wachten tot een kern van een 92 graden is bereikt. Hierna gaan we prikken op gaarheid. Ik prik hiervoor met een saté prikker in het vlees, als deze als in pindakaas erin gaat zijn de ribben klaar. Laat deze nu minimaal een half uur tot een uur afkoelen in een koelbox of oven. Voordat ik dat doe trek ik even het pakketje open om de ergste hitte eraf te laten. Dit om te voorkomen dat ze te ver door garen.

 

Na een half uurtje snijd ik de broodjes voor, en zet de kool sla klaar. Ik combineer deze combi het liefste met een zoete saus, maar hé doe wat je lekker vind.

 

Op mijn broodje druppel ik lekker wat extra van Nick Toets zijn hot saus. Dit is een echte aanrader als je van wat pittiger houdt.

 

Ik heb weer genoten dit klaar te klaar te maken en te delen met jullie, vurige groet en tot de volgende keer. Heb je een suggestie dan hoor ik het graag via mail of DM.

De Beste BBQ Sauzen voor Elke Smaak

Gebruik de juiste saus als toevoeging aan je gerecht, denk ook eens aan de exoten zoals Wasabi mayo en andere smaak verbeteraars. Bij de juiste keuze breng je je gerecht echt naar een hoger niveau. Maar gebruik met mate (maten).

BBQ Tips & Tricks van Dré

We gaan de blogs af wisselen met tips en tricks. suggesties zijn altijd welkom.

 

Mijn essentieels tijdens het BBQ'en?

 

1 Een stabiele BBQ die doet wat je van hem verwacht.

2 Investeer in een goede kern temperatuur meter.

3 Meten is weten, gebruik ook een goede kook thermometer.

4 Gebruik kwaliteit vlees en nee dit hoeft niet duur te zijn.

5 Goede voorbereiding en reken tijd extra, niemand wil haasten op het laatste moment.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste recepten en BBQ tips rechtstreeks in je inbox!